Oude bootjes zijn afvalprobleem

Oude bootjes zijn afvalprobleem

Mus pellentesque aliquet amet maximus risus est facilisis feugiat laoreet litora parturient

“Oude bootjes zijn afvalprobleem”

In en rond Nederlandse jachthavens liggen zo’n 25.000 verwaarloosde zeil- en motorjachten. Niemand kijkt er naar om en het aantal groeit snel. Brancheorganisatie Nederlandse Jachtbouw Industrie zegt dat de eigenaren vaak niet te achterhalen zijn, of ze hebben geen geld om hun schip te laten afvoeren en te slopen. “We stevenen af op een groot milieuprobleem”, zegt bestuurder Gerwin Klok.

In de jaren 70 zijn tienduizenden jachten gebouwd die nu aan het eind van hun levensduur zijn. De meeste van die boten staan al jaren te koop, maar kopers zijn er niet of nauwelijks. En de schepen zijn zó weinig waard dat opknappen geen zin heeft.

Fonds

Havenmeesters weten niet wat ze ermee moeten. “Dit is heel erg en het kan nog erger worden”, zegt Jos Walther van Watersportvereniging het Nieuwe Diep, bij Amsterdam. “Mensen hebben bijna geen geld en ook door overlijden blijven boten hier jaren liggen.”

De Nederlandse Jachtbouw Industrie pleit voor het oprichten van een fonds, betaald door de overheid en de industrie, om de jachten verantwoord te laten slopen. Volgens Klok is dat belangrijk voor het milieu: “Deze kunststof vergaat niet. Je blijft er tot in lengte van dagen mee zitten”.

Daarnaast is sloop goed voor de industrie want Klok verwacht dat er meer nieuwe jachten verkocht zullen worden als veel oude jachten opgeruimd zijn.

Oud ijzer

De sloop van een kunststof schip kost al snel 3000 euro. De enige botensloperij in Nederland, het Harpje in Bovenkarspel, kan de vraag op dit moment niet aan. Eigenaar Bram van der Pijll sloopt drie tot zes schepen per week.

Van der Pijll verwijdert alle metalen onderdelen met de hand. Wat nog bruikbaar is, gaat naar de tweedehands verkoop; de rest naar het oud ijzer. De polyester romp wordt in stukken gezaagd en afgevoerd naar een bedrijf in Duitsland dat het materiaal versnippert en hergebruikt in de cementindustrie.

Goed idee

In Nederland staat geen versnipperaar. Klok hoopt dat die er met hulp van de overheid wel komt: “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. De Fransen, de Finnen en de Amerikanen zijn ons al voorgegaan. We kunnen heel veel van hen leren.”

Watersportorganisatie HISWA vindt een sloopfonds een goed idee en wil er graag over meedenken. De organisatie vindt het nog te vroeg om van een milieuprobleem te spreken. Volgens de HISWA lukt het op dit moment nog om de afgeschreven boten plaatselijk te slopen. Maar de watersportorganisatie zegt wel dat de vele afgedankte boten een milieuprobleem kunnen worden.

Afspraak maken

Blandit mollis sociosqu senectus vulputate per dis rhoncus
Afspraak maken